UA

Експерт ОТП БАНК назвав п’ять напрямів для використання інструментів ШІ

Експерт ОТП БАНК назвав п’ять напрямів для використання інструментів ШІ

Більша частина банківського ринку зараз на стадії дослідження штучного інтелекту (ШІ), і через два-три роки можна буде побачити результати цієї роботи. Утім вже зараз є п’ять напрямів, у яких банкам найбільш вигідно застосовувати ШІ. Про це розповів Head of Digital АТ «OTП БАНК» Максим Волченко під час круглого столу «Як штучний інтелект змінює українські банки», проведеного «Фінансовим клубом».

«На першому місці – кібербезпека й боротьба з шахрайством. Є кроки шахраїв, є кроки захисту від шахраїв і є нові кроки шахраїв. Тому антифрод має бути проактивним. І поки що найбільш ефективним є машинне навчання, оскільки воно дозволяє мати моделі з нескінченною кількістю параметрів», – сказав Максим Волченко.

Другим напрямом він назвав оптимізацію роботи з базами знань і використання генеративного ШІ.

За його словами, використання ШІ для прогнозування – це також важлива річ з точки зору бізнесу. «Четвертий напрям – персоналізація пропозицій, які банки можуть пропонувати своїм клієнтам. П’ятий – це скоринг, він зараз в усіх на вустах. За європейськими даними, швидкість залучень клієнтів при переході на скорингові моделі з ШІ збільшується на 15-18%. Це буде складно зробити, але той, хто буде першим, точно змінить ринок, і за ним потягнуться інші банки», – вважає Максим Волченко.

Водночас він підкреслив, що викликом для всіх залишається безпечність використання хмарних сервісів. «Інший ризик – це використання ШІ не в межах організації, а персональної операційної роботи. Зараз багато IT-компаній вже блокують доступ до ChatGPT, до Gemini тощо. Сервіси допомагають писати код, але код потрапляє кудись назовні, і що з ним відбувається – невідомо, це потенційні ризики. Плюс ризики збереження комерційної таємниці», – зазначив експерт.

Поділіться цією новиною з друзями!

Акціонерне товариство «ОТП БАНК» – один з найбільших українських банків з іноземним капіталом, який є визнаним лідером фінансового сектора країни. На ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально-відповідальної, надійної та стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу.

З 2019 року згідно з рішенням НБУ ОТП Банк віднесено до переліку системно важливих банків України, які мають вагомий вплив на розвиток фінансової системи країни.

В Україні АТ «ОТП БАНК» виступає флагманом банківської групи, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг».

Слідкуйте за новинами ОТП Банку в соціальних мережах та месенджерах: Google Новини, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Telegram та Viber.

Додаткова інформація